Dzień Aktywności Studenckiej – czyli czym wykazało się SKN Biotechnologów na tegorocznym DAS-ie :)

Na stoisku SKN Biotechnologów można było zapoznać się z działaniem enzymów proteolitycznych występujących m.in. w kiwi, powodujących rozkład żelatyny, co skutkuje rozpłynnieniem galaretki. Próbą kontrolną była galaretka z jabłkiem.

Równolegle prowadzona była degustacja jogurtów, ogórków kiszonych, sera pleśniowego i chleba na zakwasie – są to produkty, których ostateczne walory zarówno odżywcze jak
i organoleptyczne zapewnione są poprzez zastosowanie odpowiednich drobnoustrojów do obróbki żywności.

Główną atrakcją stoiska był rozdział barwników spożywczych przy pomocy elektroforezy, która pięknie wyszła na DAS-ie :D, zrobiona przed sztab laborantów 'po domowemu’
w pudełku po krokietach :P.

Przygotowania do DAS-u można podejrzeć w specjalnie utworzonej galerii

http://wnoz.up.wroc.pl/sknbio/galeria/?album=30&photo=231&cover=0&occur=1

Poza tym prezentowano płytki z posiewami Trichoderma w kształcie choinki, grzyba, napis DAS 2010 oraz serce i bakteriofag utworzony przez kolonie S. cerevisiae i R.rubra. Ponadto można było obejrzeć czyste kolonie Trichoderma, S.cereviasiae i Fusarium na skosach.

Nie zabrakło też części rozrywkowej prezentacji naszego koła :). Przygotowano rebusy tematycznie powiązane z biotechnologią, oraz atrakcyjne nagrody  w postaci akcesoriów niezbędnych w pracy biotechnologa.

Fotoreportaż z przebiegu DAS-u dostępny w galerii

http://wnoz.up.wroc.pl/sknbio/galeria/?album=14&photo=240&cover=0&occur=1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.