Ogólnopolski Dzień Biotechnologii – „DNA Encyklopedia Życia” Wrocław 2012

Dnia 21 kwietnia 2012 roku przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu odbyły się po raz czwarty warsztaty naukowe „DNA Encyklopedia Życia” w ramach Ogólnopolskiego Dnia Biotechnologii. Impreza została zorganizowana przez studentów biotechnologii z uczelni: Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Politechniki Wrocławskiej oraz Uniwersytetu Wrocławskiego. Celem pokazów było zwiększenie wiedzy mieszkańców dotyczącej biotechnologii i nauk pokrewnych Członkowie Studenckiego Koła Naukowego Biotechnologów Uniwersytetu Przyrodniczego przygotowali liczne pokazy dotyczące genetyki, mikrobiologii ogólnej i żywności oraz biologii molekularnej. Na pierwszym stanowisku przygotowanym przez Edytę Bańcyr, Martynę Zembik , Ewę Dylus i Martynę Bacę prezentowano domową metodę izolacji DNA z owoców i warzyw. Dziewczyny udowodniły mieszkańcom , ze nawet banan ma swój materiał genetyczny. Kolejną atrakcją przygotowaną przez naszych studentów było mini laboratorium mikrobiologiczne , w którym zwiedzający mogli wykonać własne preparaty oraz poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą różnych grup drobnoustrojów. Swoją wiedzą w tym zakresie podzielili się : Sylwia Jezierska, Martyna Szupak, Justyna Pater, Aleksandra Rucka, Mateusz Kropiwnicki i Mateusz Leszkiewicz. Stanowisko dotyczące żywności biotechnologicznej przygotowane przez Aleksandrę Wilczak, Joanna Szymczak, Natalię Jazienicką, Agatę Dwojak i Anię Cielibałę cieszyło się największą popularnością. Zaprezentowano tam produkty powstające przy udziale mikroorganizmów, takie jak sery pleśniowe typu Rokpol, Brie, Camembert oraz kiełbasy salami. Dla najmłodszych uczestników przygotowano jogurty owocowe do degustacji. Powstało również specjalne stanowisko dotyczące genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO), na którym prezentowano foldery informacyjne dotyczące tego zagadnienia. Powstała także „wielka księga GMO”?, w której mieszkańcy miasta mogli wyrażać swoje opinie. Dla najbardziej aktywnych uczestników warsztatów przewidziano konkursy z nagrodami prowadzone przez Aleksandrę Kozak, Katarzynę Chmurę , Damiana Sembę oraz Łukasza Bezlera. W czasie imprezy odbyły się ciekawe wykłady naukowe dotyczące współczesnej biotechnologii, rozwoju genetyki oraz materiałów biofunkcyjnych. Jeden z wykładów pt.: „Mikroorganizmy na naszym stole” był prowadzony przez pracownika Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr inż. Piotra Juszczyka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.