wydarzenia, publikacje i informacje o działalności SKN Biotechnologów przy Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywnosci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
20 kwietnia 2023 roku na zaprzyjaźnionym Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyło sie IV Studenckie Międzynarodowe Sympozjum Kół Naukowych, na którym pojawiła się silna reprezentacja naszego Koła.
Ewelina Ciemna i Izabela Dusza prezentowały w sesji posterowej wyniki swoich badań pt. „Modelowanie składu lipidów drożdży Yarrowia lipolytica za pomocą dodatku kwasu jabłkowego”. Studentki z zapałem opowiadały o swoim researchu, zaowocowało zdobyciem I miejsca w sesji posterowej Sekcji Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Dzisiaj 13 kwietnia 2023 odbył się Dzień Otwarty na Kampusie Biskupin UPWr!
Na całym kampusie czekały na Was stanowiska różnych kół naukowych naszego Uniwersytetu w tym najlepsze Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów!
W tym roku czekała na was silna ekipa w składzie: Kuba, Ola, Mikołaj, Grzesiu, Julia, Aleksandra, Julia oraz Bartek.
Daliście nam dużo frajdy i niełatwych pytań. Staraliśmy się służyć wiedza i możliwościami wykonania posiewów, oglądania mikroorganizmów pod mikroskopem i oglądania wyników elektroforez, nakładania próbek i sporządania preparatów.
Dziękujemy Wam jeszcze raz i widzimy się za rok!
Dnia 10.01.2023 odbyło się spotkanie członków koła. Grupa zebrała się na uczelni, gdzie przyniesione napoje i przekąski, z których sporządzono mały poczęstunek. Nowi członkowie poznali się ze starszymi kolegami, po czym każdy wymienił się swoimi opiniami, doświadczeniami i przemyśleniami na temat przyszłości koła. Przedyskutowano również nasze projekty i inną aktywności na rzecz SKN-u. Omówiono bieżące sprawy takie jak wybranie nowego skarbnika (gratulujemy Oli Kaliciak :D).
Dziękujemy wszystkim zebranym i żałujemy że tego dnia było nas tak mało, nie wątpię jednak że następnym razem będzie nas jeszcze więcej.
W dniach 15 -16.09.2022 odbywała się konferencja BRIA 2022 na której pojawiło się wielu naszych studentów i pracowników naszego Uniwersytetu 👩🔬
Julia, Mikołaj oraz Bartek prezentowali wyniki dotyczące charakterystyki drożdży Vishniacozyma victoriae i wykorzystania go do biowaloryzacji odpadów z przemysłu olejarskiego.
W trakcie konferencji mogli posłuchać światowej sławy ekspertów jak prof. Jean-Marc Nicaud czy prof. Andriy Sibirny
Gratulujemy i życzymy sukcesów!
Miejmy nadzieję – do zobaczenia za dwa lata na BRIA 2024!
W dniach 20-24 czerwca 2022 na naszym wydziale odbyło się szkolenie z ekspertem z zakresu genomiki dr Ceclie Neuveglise, pracującej na UMR SPO, INRAE w Montpellier we Francji.
W trakcie szkolenia mieliśmy dwa bloki edukacyjne:
1. Teoretyczny – gdzie mogliśmy zapoznać się z metodami sekwencjonowania DNA, jakie markery są stosowane, a także jak wyglądają niektóre genomy drożdży z gromady Ascomycota.
2. Praktyczny – gdzie na własnej skórze mogliśmy wytworzyć drzewa filogenetyczne, badać markery i porównywać sekwencje białek, prowadzić anotację genów dla Yarrowia lipolytica i obchodzić się z danymi RNAseq.
Szkolenie mineło w bardzo miłej atmosferze i poszerzyło nasze horyzonty.
Parzymy w przyszłość z nadzieją, że ta międzynarodowa współpraca będzie rozkwitać!
W tegorocznych Dniach Przyrodników w Pawłowicach brali udział również nasi studenci! Przedstawiali oni poster popularno-naukowy pt. „Biotechnologiczne możliwości zagospodarowania odpadów z przemysłu olejarskiego, czyli jak efektywnie wykorzystać makuchy?”
W trakcie wydarzenia przybliżali tematykę substratów odpadowych z wielu gałęzi przemysłu i możliwości ich zagospodarowania.
Nasi studenci również gorąco kibicowali pracownikom Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności w corocznym konkursie na ergometrach wioślarskich, którzy (bez wątpienia dzięki naszemu supportowi) zdobyli I miejsce w zawodach. Gratulujemy!
PS. mieliśmy też wspaniałego pomocnika w postaci pieska – ZUZY!
Dziękujemy za tak liczne przybycie i szerokie zainteresowanie!